Jak uprawiać zioła

Pandemiczna rzeczywistość pokazała nam, że przez brak sposobów przemieszczania się na prawdę bardzo często szukamy nowych dróg rozwoju i znajdujemy sobie nowe hobby. Wielu Mieszkańców polski w tym czasie zainteresowało się uprawą roślin, zarówno tych ozdobnych w ogrodach, na parapetach czy na balkonach, jak i roślin jadalnych. Prawdziwą furorę robią zioła, które można uprawiać w zasadzie w każdych warunkach i nie potrzebujemy posiadać do tego dosłownie ogródka.

Taki najprostszy koperek w doniczce możemy dodać do ziemniaków czy do zupy z młodej kapusty i osiągnąć w pełni inny smak niż suszony koperek albo koper dystrybuowany w supermarkecie. Samemu wyhodowane rośliny smakują i pachną w pełni przeciwnie i ze stuprocentową pewnością są zdecydowanie lepsze, dlatego że są pozbawione oprysków i sztucznyc h nawozów, jakie w standardowej uprawie przemysłowej są stosowane na masową skalę. Lubczyk w doniczce na prawdę bardzo dobry do rosołu poprawi smak różnych dań, do których go dodamy lub możemy sobie go po sezonie ususzyć lub zamrozić w pudełeczku i przechowywać przez zimę. Ta niesamowita przyprawa nada głębi każdej zupie. Uprawa tych ziół wymaga minimalnego nakładu czasu i kosztów. Sadzonka kosztuje dosłownie kilka złotych, a wystarczy do tego dokupić większą doniczkę i trochę dobrej ziemi do warzyw lub ziół, a co drugi lub trzeci dzień intensywnie podlać i na tym ogranicza się cała uprawa. Żeby zioła były stale świeże i młode, trzeba je przycinać i pozwolić im się rozkrzewiać. Wówczas będziemy mieli ich nie tylko i wyłącznie więcej, ale także w każdej sytuacji będą smaczne.
Źródło informacji: tymianek w doniczce.